General Science 60 Important questions

1. DOTS is a treatment given to patients
suffering from ___
A. Polio

B. AIDS
C. Hepatitis

D. Tuberculosis

Ans. D.

2. Polyploidy arises due to change in the
A. number of chromatids
B. structure of genes
C. number of chromosomes
D. structure– of chromosomes

Ans. A.

3. The suicidal bags of the cell are
A. Lysosomes

B. Ribosomes

C. Dictyosomes

D. Phagosomes

Ans. A.

4. Who among the following is credited with
starting the work on plant tissue culture?
A. F.C. Steward

B. P. Maheshwari

C. P.R. White

D. Haberlandt

Ans. D.

5. Which of the following uses the spawn
mechanism to duplicate itself?
A. Trojan horse

B. Worm
C. Keystroke logger

D. Logic bomb

Ans. B.

6. What is the main purpose of white blood
corpuscles?
A. to carry nutrients
B. to combat infection
C. to carry oxygen
D. to give strength

Ans. B.

7. The layer where the decrease in temperature
with increasing altitude is totally absent is
A. Troposphere

B. Ionosphere
C. Stratosphere

D. Mesosphere

Ans. C.

8. Siderosis is a disease caused by the
inhalation of
A. silica dust

B. iron dust
C. zinc dust

D. coal dust

Ans. B.

9. The largest artery in human body is
A. Aorta

B. Capillary
C. Vena cava

D. Pulmonary vein

Ans. A.

10. Nitrification is the biological process of
converting
A. N2 into nitrate
B. N2 into nitrite
C. Ammonia into nitrite
D. Ammonia into N2

Ans. C.

11. Blood is red in color due to the presence of
____ .
A. Cytochrome

B. Chlorophyll
C. Hemocyanin

D. Hemoglobin

Ans. D.

12. Which one of the following events in
a botanical garden is never directly influenced
by light?
A. Flowering

B. Photosynthesis
C. Transpiration

D. Fertilization

Ans. D.

13. Which of the following is usually not an air pollutant?
A. Hydrocarbons

B. Sulphur dioxide
C. Carbon dioxide

D. Nitrous oxide

Ans. D.

14. Which of the following is the treatment of water pollution?
A. Baghouse filter
B. Windrow composting
C. Venturi scrubber
D. Reverse Osmosis

Ans. D.

15. Which cells in pancreas produce Insulin?
A. Thymus
B. Estrogen
C. Corpus epididymis
D. Islets of Langerhans

Ans. D.

16. The waste management technique that
involves the use of micro-organisms to
remove or neutralize pollutants from
contaminated site is called
A. Bio sensor B. Bio magnification
C. Bio remediation D. Bio concentration

Ans. C.

17. The source of energy that causes the least
global warming is
A. coal
B. Geothermal energy
C. Natural Gas
D. Petroleum

Ans. B.

18. The oxygen liberated during photosynthesis
comes from
A. Water B. Carbon dioxide
C. Glucose D. Chlorophyll

Ans. A.

19. The term ‘Higgs Boson’ is associated with
A. Nano Technology
B. Oncology
C. God Particle
D. Stem Cell Research

Ans. C.

20. The hormone that stimulates heart beat is
A. Thyroxine B. Gastrin
C. Glycogen D. Dopamine

Ans. A.

21. The presence of air bubble in blood stream is
dangerous to life because
A. Air combines with blood forming a
complex
B. The flow of blood increases manifold
C. The flow of blood is obstructed
D. The pressure of blood increases manifold

Ans. C.

22. The study of relation of animals and plants to
their surroundings is called
A. Ecology B. Ethology
C. Genealogy D. Iconology

Ans. A.

23. Which of the following plays an important
role in photosynthesis?
A. Chloroplast B. Centrosome
C. Tonoplast D. Nematoblast

Ans. A.

24. The xylem in plants are responsible for:
A. transport of water
B. transport of food
C. transport of amino acids
D. transport of oxygen

Ans. A.

25. Project ‘Sankalp’ started for the purpose
____
A. To eradicate illiteracy
B. To eradicate Polio
C. To eliminate AIDS/HIV
D. To eliminate unemployment

Ans. C.

26. Which of the following bacterium causes
crown gall disease in plants?
A. Bacillus thurigiensis
B. Agrobacterium tumefaciens
C. Pseudomonas fluorescens
D. None of these

Ans. B.

27. Eustachian Tube is located in which part of
human body?
A. Nose B. Ear
C. Eyes D. Throat

Ans. B.

28. Which part of the brain plays an important
role in motor control?
A. Cerebellum B. Cerebrum
C. Medulla D. Pons

Ans. A.

29. Meibomian glands are located in
A. Eye B. Ear
C. Nose D. Skin

Ans. A.

31. A sphygmomanometer measures the blood
pressure in the
A. Veins B. Arteries
C. Eyes D. Synovial

Ans. B.

32. The reverse effect of X-ray emission is
A. Raman effect
B. Compton effect
C. Zeeman effect
D. Photo-electric effect

Ans. D.

33. The connective tissue that connects a muscle
to a bone is
A. Cartilage B. Ligament
C. Tendon D. Interstitial fluid

Ans. C.

34. Goitre is caused by the deficiency of __
A. Zinc B. Calcium
C. Iodine D. Chlorine

Ans. C.

35. Which organ gets affected in Weil’s disease?
A. Liver B. Lung
C. Heart D. Kidney

Ans. D.

36. What does the term ‘Ebola’ stand for?
A. A viral disease outbreak in West Africa
B. A viral disease outbreak in Bangladesh
C. A city in Syria destroyed by ISIS.
D. None of the these

Ans. A.

37. The virus of AIDS affects the growth of
_____
A. Haemoglobin
B. RBCs in blood
C. T cells in blood
D. Grey cells in brain

Ans. C.

38. Bacterial decomposition of biological material
under anaerobic condition is
A. fermentation B. fertilization
C. contamination D. composting

Ans. A.

39. The elements are known as primary nutrients for
plants
A. Nitrogen, Phosphorus and Potassium
B. Nitrogen, Oxygen and Silicon
C. Potassium, Boron and Nitrogen
D. Nitrogen, Phosphorus, and Iron

Ans. A.

40. A genetically engineered form of brinjal
known as the BT-brinjal has been developed.
The objective of this is
A. to make it pest resistant
B. to improve its taste and nutritive value
C. to make it drought resistant
D. to make its shelf-life longer

Ans. A.

41. Blood group was discovered by
A. Alexander Fleming
B. William Harvey
C. Landsteiner
D. Paulov

Ans. C.

42. Decoding and interpretation of visual
information in brain is associated with
A. Frontal lobe B. Occipital lobe
C. Temporal lobe D. Parietal lobe

Ans. C.

43. ___ is a byproduct of sewage
treatment and can be decomposed to
produce bio-gas
A. Sewage B. Sludge
C. Sewer D. Scum

Ans. B.

44. The food in Onion is stored in the form of
___
A. Cellulose B. Protein
C. Starch D. Sugar

Ans. A.

45. The motor cortex is associated with which part
of the brain?
A. Frontal lobe B. Parietal Lobe
C. Temporal lobe D. Occipital Lobe
Ans. A.

46. Which enzyme is present in all members of
the animal kingdom except Protozoa?
A. Insulin B. Pepsin
C. Renin D. Amylase

Ans. D.

47. The most serious air pollutant causing health
hazard is
A. Sulfur dioxide B. Carbon monoxide
C. Ozone D. Nitrogen oxide

Ans. A.

48. Companion cells are unique to
A. Bryophytes B. Pteridophytes
C. Angiosperms D. Gymnosperms

Ans. C.

49. Lacrimal glands are situated in the
A. Palms B. Buccal cavity
C. Eye orbit D. Stomach

Ans. C.

50. Depletion of the ozone layer causes
A. Breast cancer B. Skin cancer
C. Lung cancer D. Blood cancer

Ans. B.

51. Majority of the fungal bionts of lichens belong
to
A. Baridiomycetes B. Ascomycetes
C. Gomycetes D. Deuteromycetes

Ans. B.

52. Which of the following has open vascular
system?
A. Cockroach B. Human
C. Rat D. Birds

Ans. A.

53. The human faeces is yellow in color due to
the presence of a pigment called
A. Pepsin B. Renin
C. Amylase D. Urobilin

Ans. D.

54. What is contained in Chlorophyll?
A. sodium B. potassium
C. manganese D. magnesium

Ans. D.

55. Epigraphy is the study of which of the
following?
A. Coins B. Inscriptions
C. Temples D. Birds

Ans. B.

56. Why is Carbon Monoxide a pollutant?
A. Reacts with hemoglobin
B. Makes nervous system inactive
C. It reacts with Oxygen
D. It inhibits glycolysis

Ans. A.

57. Silk worms feed on
A. Basil leaves B. Curry leaves
C. Rose leaves D. Mulberry leaves

Ans. D.

58. The sexual reproductive organs of aspergillus
are:
A. Spermatium and Oogonium
B. Antheridium and Oogonium
C. Spermatium and Ascogonium
D. Antheridium and Ascogonium

Ans. D.

59. Ornithophily is effected by
A. snails B. bats
C. insects D. birds

Ans. D.

60. The science dealing with the study of soil is called
A. Pedology B. Pedagogy
C. Ecology D. Pomology

Ans. A.

(Visited 38 times, 1 visits today)

Leave a Reply


error: Content is protected !!